Contactgegevens

Postbus 426
2400 AK Alphen a/d Rijn
Tel. 0172 - 795515
Fax. 084 - 2292371


 

Bel me terug...

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij zullen u z.s.m. terugbellen...

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving is per 1 januari 2020 veranderd. In plaats van een belastingvermindering is er nu een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft. De kleineondernemersregeling mag je in elke rechtsvorm gebruiken.

Omzetgerelateerd

Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze kun je gebruiken als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro.

Hiervoor tellen alle leveringen en diensten mee die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zijn. Voor het bepalen van de omzetgrens telt ook de btw-vrijgestelde omzet mee die is verkregen uit:
• levering en verhuur van onroerende zaken
• financiële diensten
• verzekeringsdiensten

De omzet uit andere btw-vrijgestelde diensten telt niet mee voor de omzetgrens. Hieronder vallen bijvoorbeeld medische diensten, sportdiensten en diensten door schrijvers en journalisten.

Vrijwillige regeling

Iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de vrijstellingsregeling kiezen. Dit geldt ook voor een vereniging of stichting. Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt. Onder de KOR bereken je geen btw op je leveringen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je kunt volstaan met een beperkte administratie en hoeft geen btw-aangifte te doen.

Je hoeft geen factuur uit te reiken, maar het mag wel. Is het factuurbedrag minder dan 100 euro? Dan mag het een vereenvoudigde factuur zijn. Boven een factuurbedrag van 100 euro gelden de normale factuureisen. In beide gevallen vermeld je geen btw-percentage of btw-bedrag. In plaats daarvan komt de zin 'factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB'.

Overschrijden van 20.000 euro-grens

Maak je meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar? Je moet je dan direct afmelden voor de KOR. Vanaf de levering waarmee je de 20.000 euro-grens overschrijdt ga je btw in rekening brengen. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet vóór overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je geen gebruik maken van deze regeling.

Is de KOR voor jou interessant?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan het gebruik van de KOR voordelen opleveren. Je hoeft geen btw-administratie bij te houden en ook geen btw-aangifte te doen. Kijk hier of de KOR voor jou interessant is.

• Heb je vooral particulieren en organisaties die geen btw kunnen verrekenen als klant? Bij dezelfde verkoopprijs als vóór gebruik van de nieuwe KOR wordt jouw marge hoger. Dan is de nieuwe KOR interessant voor jou.
• Heb je veel zakelijke klanten? Bij gebruik van de nieuwe KOR kun je geen btw op inkopen en zakelijk kosten verrekenen. Je 'inkoopprijs' wordt dus hoger. Om dezelfde marge te houden moet je je verkoopprijs-zonder-btw verhogen. Voor zakelijke klanten wordt jouw product dan minder interessant.
• Heb je in de afgelopen 5 jaren btw op investeringen als voorheffing afgetrokken? Dan krijg je te maken met een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaren meer is dan 500 euro. Je moet dat bedrag aan btw dan terugbetalen. Voor investeringen in onroerend goed reken je met 10 jaren.
• Verhuur je een pand btw-belast? Dan kun je de nieuwe KOR niet gebruiken.
• Heb je buitenlandse klanten of transacties waarbij de btw is verlegd? Dan moet je toch aangifte omzetbelasting doen. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Twijfel je nog? Laat je adviseren door je (fiscaal) adviseur.

Gebruikmaken van de KOR

Ben je al ondernemer en wil je de KOR gebruiken?
Kom dan in actie. Je kunt met ingang van een nieuw aangiftetijdvak (meestal een kwartaal) deelnemen. Zorg dat je aanmelding uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum binnen is bij de Belastingdienst.

Start je binnenkort en wil je de KOR gebruiken?

Je kunt de KOR pas aanvragen als je ondernemer bent en een btw-identificatienummer hebt ontvangen van de Belastingdienst. De eerstvolgende mogelijkheid om de nieuwe KOR te gebruiken is per het volgende kwartaal. Meld je uiterlijk 4 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij de Belastingdienst. Over de kwartalen dat je nog niet aan de KOR deelneemt moet je aangifte btw indienen.

Je kunt de KOR toepassen als je een schriftelijke bevestiging van deelname van de Belastingdienst hebt ontvangen. Over de kwartalen dat je niet aan de KOR deelneemt moet je aangifte btw doen.

Meer informatie over de KOR vind je op de website van de Belastingdienst.

bel ons nu

 

Deel deze pagina op Social media :-)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.